VANAF 1-1-2015 ENERGIELABEL WONING VERPLICHT

Vanaf deze datum krijgen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel toegezonden vanuit hun gemeente. Het label geeft aan hoe energiezuinig een huis is.  Het voorlopig energielabel dat huiseigenaren toegestuurd krijgen, is gebaseerd op een aantal reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas of isolatie van dak, gevel of vloer.

Huiseigenaren dienen er zelf voor te zorgen dat dit voorlopig label wordt omgezet in een definitief energielabel. Het definitieve energielabel is vanaf 1 januari verplicht bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van woning. Het niet hebben van een definitief energielabel kan een boete geven tot max. € 450,-. Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel gaat naar verwachting enkele tientjes kosten. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

Als hypotheekadviseur kunt u klanten tijdig wijzen op de labelplicht van de verkoper. Adviseer kopers om een energielabel aan te schaffen of ernaar te vragen. Daarmee bewijst u hen een grote dienst, want het energielabel:

  • Geeft inzicht in de te verwachten energielasten van het gebouw
  • Kan de hoogte van de te verkrijgen hypotheek beïnvloeden
  • Kan de verkoopprijs van het gebouw beïnvloeden
  • Toont op voorhand de mogelijke energiebesparende maatregelen

Uiteraard zijn er verschillende websites waar u nog meer informatie over het energielabel kunt terugvinden, namelijk:

www.energielabelvoorwoningen.nl

www.meermetminder.nl

www.verbeteruwhuis.nl

www.huis-energie.nl